A Nagy Üzemanyag Balhé

2015 augusztus 11.

A gázolaj eltűnésének rejtélye

Az üzemanyagtank egy fuvarozócég „leleményesebb” munkatársa számára kiaknázandó, fekete aranybányává válhat. A cégvezető legnagyobb bosszúságára.

A fuvarozással foglalkozó, vagy kisebb-nagyobb flottákat üzemeltető vállalatok előtt sajnálatos módon nem ismeretlen a köddé vált gázolaj rejtélye. Az üzemanyagtolvajok igencsak megcsapolhatják a vállalat „aranyát” és ezzel az Ön pénztárcáját. Ha úgy döntött, hogy „nyomozni” kíván az előforduló „esetek” ügyében, a nyomkövető rendszerek használata során a megszokott, krimiszerzők által gyakran feszegetett kérdéseket érdemes alapul venni.

Nézzük tehát: ki, mikor, hol és hogyan? Tegye fel ezeket a kérdéseket, kattintson néhányat a felületen, és máris megoldotta a „rejtélyt”.

Amennyiben Ön még nem biztos a dolgában, sokéves, kiterjedt tapasztalataink alapján az alábbi három esetben érdemes gyanút fognia:

1. Indokolatlanul gyakori tankolások.

Módszer: mellétankolás. A tankolás mellett az azt végző kolléga a mennyiség kisebb-nagyobb hányadát egy másik tartályba tankolja, későbbi „kreatív” felhasználásra.

Megoldás: Fix kutaknál engedélyezett tankolások; üzemanyagszint-mérés; pontosan bekalibrált tank, ahol látható és összevethető, hogy a járműnek mennyi üzemanyagot kellett volna fogyasztania az adott útvonalon.

2. Hosszabb idejű, indokolatlan megállások félreeső helyeken; a tervezettnél későbbi megérkezés.

Módszer: Közvetlen leszívás a tankból. Egy vékony cső segítségével a jármű vezetője „leszippanthatja” a szükséges mennyiséget.

Megoldás: Referencia útvonal felvétele, letérés esetén riasztással; üzemanyagszonda beépítése, hirtelen üzemanyagszint-esés esetén riasztással.

3. Egyre magasabb üzemanyagszámlák, gyakoribb tankolások

Módszer: Az üzemanyag folyamatos megcsapolása. Ezzel a metódussal még a járművön belül elkülönítik a gázolaj egy részét kis mennyiségben, szinte észrevehetetlenül.

Megoldás: Üzemanyagszint-mérő szonda, FMS és/vagy az autó típusához illő átfolyásmérő beszerelése; előre beállított referenciaszintek használata, amelyekkel összehasonlítható a valójában tankolt mennyiség.

 

1854
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!