Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dybhu/public_html/icell.hu/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Életeket menthet az eCall segélykérő eszköz - iCell

Életeket menthet az eCall segélykérő eszköz

2015 április 16.

Az autókba épített biztonsági fejlesztések (pl. ABS, sávtartó elektronika, holttérfigyelő vagy ütközést megelőző rendszerek) nagy része abban nyújt asszisztenciát, hogy a sofőr elkerülhesse a baleseteket. Az eCall azonban a baleset bekövetkezte után nyújt életmentő segítséget.

A biztonságosabb közúti közlekedés ügyét egy friss EU-rendelet is a zászlójára tűzte: 2020-ig minden gépjárművet (2015 októberéig az újonnan forgalomba állított személygépkocsikat és a könnyű haszongépjárműveket, 2020-ig az autóbuszokat, a nehézgépjárműveket és a motorokat) el kell látni eCall rendszerrel, ami balesetkor értesíti a legközelebbi segélyhívó központot. Akkor, ha a sofőr magától ezt nem tudná megtenni (sérült, eszméletét vesztette vagy sokkot kapott) – a rendszer elküldi a gépjármű tartózkodási helyét, a baleset idejét és helyszínét, valamint a gépjármű azonosítóját a diszpécsernek. A reakcióidő csökkenésének köszönhetően – 40%-kal gyorsabb reagálás városi területeken, 50%-kal gyorsabb vidéken – sokkal kevesebb lesz a közutakon a súlyos sérülés és a halálos áldozat. Az eCall rendszer bevezetésével párhuzamosan, az Európai Parlament friss rendelete alapján a 112-es segélyhívó rendszert is egységessé kell tenni.

Ráadásul az eCall használatához mindössze egy beépített fedélzeti készülékre, bluetooth kapcsolatra, vagy egy hagyományos SIM-kártyára lesz szükség.

Forrás: http://www.nkh.gov.hu/web/kozuti-gepjarmu-kozlekedesi-hivatal/hir/-/hir/512851

1506
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!