Üzemanyagszint-mérés? De hogyan?

2015 május 12.

Üzemanyagszint-mérés kapacitív szondával

 A flottamenedzserek egyik fő feladata, az ügyfelek egyik legnagyobb elvárása, és a telematikai cégek szolgáltatásainak egyik sarokköve az üzemanyagszint mérése. Egyik elterjedt és megbízható módszerük és eszközük erre a kapacitív elven működő üzemanyagszint-mérő szonda. A fuvarozás szakmában jártasabbak a kapacitív szonda kifejezést azért többnyire ismerik, sokaknak rejtély azonban a mögötte lévő technológia, hiszen bár az eszköz maga meglehetősen egyszerűnek tűnik, sokan kíváncsiak, tulajdonképpen hogyan is működik.

Nyomkövetéssel foglalkozó cikksorozatunk alábbi részében a kapacitív szonda működését mutatjuk be.

Kezdjük az elején. Mi is az a kapacitív szondás üzemanyagszint-mérés?

A kapacitív elven működő szintmérés fizikai meghatározása elég bonyolultan hangzik, miszerint „az eszköz fegyverzetei között lévő dielektrikum permittivitás határozza meg a kapacitás változását”.

Ez a meghatározás ugyan pontos, de nem biztos, hogy mindenki számára tökéletesen egyértelmű,így próbáljuk értelmezni a fentieket.

A mondat röviden annyit jelent, hogy a szonda e fizikai elv alapján meghatározza az adott üzemanyag tartályban a szintet, majd egy speciális elektronikai mérőkör segítségével továbbítja azt.

Kapacitás?

Még könnyebbé téve az elv megértését, a kapacitást, mint töltés tárolási képességet a legkönnyebben egy szimpla otthoni kísérlettel magyarázhatjuk meg. Képzeljük el, hogy egy PET palackot folyamatosan, lassan töltünk meg vízzel, és közben ütemesen dobolunk az oldalán.

Ahogyan a vízoszlop magassága egyre nagyobb, úgy változik a hang magassága, azaz minél több folyadék van a mérő eszközben (ezen esetben a PET palackban), úgy változik a mérendő közeg ellenállása (permittivitás). Ezen elvet kihasználva igen pontos méréseket lehet végrehajtani.

Érdemes tudni, hogy ilyen eszközzel való méréseket a fuvarozáson kívül az ipar több területén használnak, könnyű telepíthetősége, költséghatékonysága, tartóssága, pontossága okán. Így például a strandokon így ellenőrzik a vízszintet,  a vízművek ezen technológia segítségével biztosítják az ivóvizet, illetve a műanyagipar a fenti elv alapján végzi a műanyag előállításához nélkülözhetetlen granulátumok mennyiségét célzó méréseket.

2618
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!