Zavaró tényezők vezetés közben?

2015 június 22.

Mit ne tegyünk vezetés közben?

A német DA Direkt biztosítótársaság felméréséből fény derült arra, hogy mi vonja el leginkább a sofőrök figyelmét vezetés közben. 

A tízes rangsor a következőképpen alakul, legfelül az a tevékenység, illetve dolog szerepel, amely a megkérdezetteket a legjobban szokta zavarni vezetés közben:

  1. a sofőr keze ügyében lévő tárgyak leejtése
  2. telefonálás
  3. SMS és e-mail írás
  4. navigációs készülék/műszerfal/rádió állítgatása
  5. étkezés és ivás
  6. testápolás
  7. gyerekek és utasok
  8. állatok
  9. ülés- és tükörállítás
  10. dohányzás

 

Feltehetőleg mindenki könnyedén tud azonosulni a fenti listában foglaltakkal, elvégre korunk felgyorsult világában, mikor mindent egyszerre és lehetőleg minél gyorsabban kell elvégezni, a vezetés szinte a perifériára szorul. Azonban arról igen keveset hallani, hogy valaki SMS írás, vagy épp testápolás közben szenvedett volna balesetet.

Az ily módon perifériára szoruló autóvezetés közben azonban bármely figyelmetlenség testi épséget vagy legrosszabb esetben akár emberéletet is veszélyeztethet.

Márpedig az impulzuslavina maga alá temetheti a sofőrt, és akkor kész a baj. Minden hathatós segítséget és technikai asszisztenciát érdemes latba vetni, hogy A-ból B-be a lehető legbiztonságosabban jussunk el, ezért a manapság egyre inkább szériatartozékká váló közlekedésbiztonsági eszközök – mint amilyen az i-Cell Safe Driver – szerepe jócskán felértékelődik.

Az intelligens kamerával felszerelt rendszer ugyanis a gyalogosok és az autók mellett a forgalmi sávokat és a közlekedési táblákat is figyeli, érzékeli. Hallható, látható, érezhető, rezgő jelzésekkel figyelmeztet, ha a sofőr bármilyen okból elhagyná a sávot (így egyebek mellett az elalvásos balesetek megelőzésében is létfontosságú szerepet tölthet be), de akkor is jelez, ha esetleg a járművünk vészesen közelség került egy másik autóhoz, vagy ne adj isten gyalogoshoz, avagy biciklistához.

Vagyis, amennyiben a sofőr figyelme elkalandozott volna a fenti lista valamely eleme miatt, a közlekedésbiztonsági eszköz azonnal visszarántja a vezetés valóságának talajára. És még éppen lesz idő korrigálni a kormányt, fékezni egy kicsit, újra tudatosan jelen lenni a közlekedésben. Az effajta apró pillanatokon – már a városi közlekedés sebességénél – is sok múlhat. Például egy biztonságos hazatérés.

Forrás: http://kamionhirek.hu/20150611/ezek-tevekenysegek-zavarjak-legjobban-vezetest

 

1633
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!