A precíziós gazdálkodás fejlesztései segíthetnek az uniós pályázati adatlapok kitöltésében

2016 május 9.

A hazai mezőgazdaság szereplőinek egyre több, adatkezeléssel kapcsolatos feladatot kell ellátniuk. Ez sok terhet tesz a gazdák vállára, különösképpen akkor, ha európai uniós támogatási forrásokat vesznek igénybe, hiszen e támogatások elnyeréséhez rengeteg adminisztrációs munka is kötődik. Az ehhez hasonló problémákra jelenthetnek megoldást a precíziós gazdálkodás azon fejlesztései, amelyek automatizált módon képesek a termeléssel összefüggő adatokat monitorozni, illetve azokat egy gombnyomással táblázatba rendezni.

A hazai mezőgazdászoknak az európai uniós csatlakozásunk óta van lehetőségük, hogy az egységes területalapú támogatási rendszer kereteiből pénzügyi forrásokat igényeljenek. Ugyanakkor az egyszerűsített területalapú és a vidékfejlesztési támogatások szigorú előírásai megkövetelik a gazdáktól, hogy a művelés során gazdálkodási naplót vezessenek. A napló célja az, hogy rögzítsen olyan, a termeléssel összefüggő adatokat, mint a megművelt terület nagysága, a vetés ideje, vagy a felhasznált szaporítóanyag típusa és mennyisége. Ez utóbbi nyilvántartása azért is különösen fontos, mert a vonatkozó kormányrendelet előírja a hektáronkénti minimálisan felhasználandó szaporítóanyag mértékét.

Ezen űrlapok pontos kitöltéséhez nyújthatnak segítséget azok a komplex, precíziós mezőgazdasági rendszerek, amelyek már képesek teljesen automatikus módon monitorozni, illetve egy gombnyomással táblázatokba rendezni ezeket az adatokat. A precíziós mezőgazdasági rendszerek nem csak a hivatalos szervek felé történő elszámoláskor lehetnek a mezőgazdászok segítségére, hanem nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy hosszútávon költséghatékony legyen a földművelés, hisz használatukkal szabályozható az adott területre kiszórt vetőanyag, műtrágya vagy növényvédőszer mennyisége, amely nem csak ökológiai szempontból hasznos, hanem segít betartani a támogatásokhoz kötött szigorú szabályokat is.

Többek közt az ilyen feladatok ellátására fejlesztettük ki az i-Fleet Agro szolgáltatásunkat, amely a legfontosabb adminisztrációs feladatok elvégzésén túl olyan egyéb funkciókkal is rendelkezik, mint a járművek műholdas követése, valamint a bejárt és megművelt területek műholdtérképen való, táblaszintű bemutatása. Ezen túl képes kitölteni a menetlevelet, nyilvántartani az alkalmazottak munkaidejét, rögzíteni az alkalmazott tápanyag típusát és mennyiségét, illetve a rovar-, gyom- és gombairtás állapotát, és mérni a felhasznált üzemanyag mennyiségét, amelyek költségeit az átlátható működést elősegítve, hosszabb távon még mérsékelheti is” emelte ki Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

Az elmúlt évek során az Európai Unió energiapolitikájában meghatározó szerepet játszik az a környezetpolitika, amelynek célja, hogy 2050-ig megvalósuljon az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, versenyképes gazdaság. Ezen hosszú távú célok megvalósításának egyik eszköze lehet a precíziós mezőgazdálkodás, amelynek alkalmazásával már most látványos eredményeket lehet elérni.

###

 

Az i-Cell idén tizennyolcadik éve a telematika leginnovatívabb magyar tulajdonú vállalata. A flottakövetés mellett mobilfizetési technológiák terén is eredményes szakmai tevékenységet végez, 2013 óta pedig az elektronikus útdíjfizetés meghatározó szereplője. Az i-Cell több mint másfél évtizedes pályafutásának szakmai és gazdasági eredményeit, hazai és Európai sikereit a minőség és az innováció iránti, vállalati alapértékként megfogalmazott elkötelezettségnek, a körültekintően megválasztott, nemzetközi elismertséggel rendelkező beszállító partnereinek, valamint annak a rugalmasságnak, nyitottságnak és fejlődőképességnek köszönheti, amely nélkülözhetetlen az olyan szakmai területen, ahol a technológiai fejlődés velejárójaként ötéves, gyökeres változási ciklusok közepette kell eleget tenni a kihívásoknak.

 

Kapcsolat:

 

Megyeri Dániel
ügyfélkapcsolati vezető

Indigo Communications Kft.

+36 20 995 6330

megyeri@indigocom.hu

1827
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!