Felmérés készül a precíziós gazdálkodás hazai helyzetéről

2016 február 25.

Egyre többen ismerik fel, hogy a mezőgazdaság jövője a költséghatékony és környezetkímélő precíziós gazdálkodással kapcsolatos fejlesztések és eszközök szélesebb körű alkalmazásában rejlik. Egy magyar technológiai vállalat a II. PREGA Konferencián kezdte el feltérképezni a precíziós gazdálkodás jelenlegi állapotát – a kutatás szakmai szervezetek és agrárkamarák bevonásával, két hónapon keresztül zajlik. A magyar gazdák véleményét tükröző felmérés eredményei az agrárszektor összes szereplőjének tartogathatnak tanulságokat.

A precíziós gazdálkodás elterjedését a környezetvédelem, a minőségi növényi termék-előállítás, termőföldjeink védelme és nem utolsósorban a költségek csökkentése, illetve a gazdasági hatékonyság növelése indokolja. Szélesebb körű piaci penetrációjának azonban gátat szabhat a gazdák célzott továbbképzésének elmaradása, valamint a sok esetben bonyolult technológiai részletkérdések tisztázatlansága. A 2016. február 24-én megrendezett II. PREGA Konferencia kifejezetten a hazai mezőgazdaság előtt álló informatikai kihívásokat, a gazdálkodás jövőbe vezető útjait és a digitális paradigmaváltás előnyeit tűzte napirendre. A konferencián résztvevők a szektor azon képviselői, akik nyitottak a változásra, az újra, a fejlődésre, a haladásra.

Látjuk, hogy évről-évre egyre nagyobb igény mutatkozik a precíziós gazdálkodás fejlesztései iránt. Azt is látjuk, hogy még mindig sok kérdés övezi a témakört. Célunk, hogy a kérdőívvel fényt derítsünk a vállalatfejlesztés, a menedzsment, a versenyképesség és a precíziós technológiai fejlesztések mélyebb összefüggéseire, méghozzá a felhasználók, a magyar gazdák segítségével, első kézből származó tapasztalataik alapján” – mondta Farkas Károly, az i-Cell operatív igazgatója.

A piaci szereplők – gazdák, cégvezetők, kutató-fejlesztők, technológiai vállalatok – és az agrároktatással és továbbképzéssel foglalkozó intézmények így pontos képet kaphatnak a precíziós gazdálkodás jelenlegi helyzetéről, a legnépszerűbb technológiai megoldásokról, továbbá a fejlődésre szoruló, nagyobb odafigyelést igénylő területekről egyaránt.

A felmérés eredményeit az i-Cell 2016. május végén hozza nyilvánosságra.

 

###

Az i-Cell idén tizennyolcadik éve a telematika leginnovatívabb magyar tulajdonú vállalata. A flottakövetés mellett mobilfizetési technológiák terén is eredményes szakmai tevékenységet végez, 2013 óta pedig az elektronikus útdíjfizetés meghatározó szereplője. Az i-Cell több mint másfél évtizedes pályafutásának szakmai és gazdasági eredményeit, hazai és Európai sikereit a minőség és az innováció iránti, vállalati alapértékként megfogalmazott elkötelezettségnek, a körültekintően megválasztott, nemzetközi elismertséggel rendelkező beszállító partnereinek, valamint annak a rugalmasságnak, nyitottságnak és fejlődőképességnek köszönheti, amely nélkülözhetetlen az olyan szakmai területen, ahol a technológiai fejlődés velejárójaként ötéves, gyökeres változási ciklusok közepette kell eleget tenni a kihívásoknak.

 

Kapcsolat:

 

Megyeri Dániel
ügyfélkapcsolati vezető

Indigo Communications Kft.

+36 20 995 6330

megyeri@indigocom.hu

1806
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!