Nyomkövetéssel a szakmai fejlődésért

2020 szeptember 28.

Sem a nagy távolság, sem a rossz idő nem lehetett akadálya a hétvégi Szóló Balatonkerülő Vitorlásverseny 2020 nyomon követésének. Az i-Cell járműkövetésben alkalmazott egyedi fejlesztései évek óta bizonyítanak az ehhez hasonló hajóversenyeken is. A rendszer a térképes nyomkövetés mellett lehetővé teszi a hajók szűrését, az egyes vitorlások nyomvonalainak összehasonlítását – hozzájárulva a versenyzők teljesítményének kielemzéséhez, a szakmai fejlődés technikai hátterének biztosításához.

Idén is az i-Cell Kft. volt az egyik fő támogatója a Szóló Balatonkerülő Vitorlásversenynek, amely az egyik legrangosabb eseménynek számít, mivel igen magas szintű helytállást és képzettséget igényel. Célja, hogy a hazai és külföldi vitorlázóknak lehetőséget biztosítson a technikai és taktikai tudás megmérésére. A verseny szeptember 26-án, szombaton rajtolt el Csopakról, és mintegy 160 kilométer kikötés nélküli megtétele után, másnap ide futottak be a hajók.

Forrás: szólóvitorlázás

Meggyőző fölénnyel, rajt-cél győzelmet aratva nyerte Lillik Ákos a Balatonkerülő Szólóvitorlázó Nagydíjat. A szombaton Csopakról induló és oda vasárnap visszaérkező vitorlásversenyen 8 méteres, nyitott kategóriájú hajók indultak. Lillik Ákos a Nelson Flottalízinggel 14 óra 7 perces menetidővel teljesítette a mintegy 158 kilométeres távot, míg a második helyezett, Nedbál Noel által kormányzott Fa Hajónak ehhez 16 óra 26 percre volt szüksége. A harmadik helyen Fináczy Péter futott be a Code 8 nevű vitorlással, amellyel 16 óra 38 perc alatt kerülte meg a Balatont.

Az i-Cell nyomkövető rendszerének adatai azt mutatják, hogy a vitorlások átlagsebessége 9,56 kilométer per óra volt, de Lillik Ákos 10,9-es átlaggal teljesítette az általa megtett 157,3 kilométert, néhol 23 kilométer per órával is haladva. A legmagasabb, helyenként 24 kilométer per órás sebességet az egyébként 7. helyen célba érő Juhász György érte el a Kolibrivel. A legrövidebb útvonalat, 156,1 kilométert Schömer Norbert tette meg a Mandolinnal, amely végül a 14. helyen futott be. A leghosszabb, 164,8 kilométeres távon hajózó Makai Gábor pedig a 4. helyen ért célba a Narvállal, 10,1 kilométeres átlagsebességgel. A versenyt több mint ezren kísérték figyelemmel az interneten az online nyomkövető rendszernek köszönhetően.

„Igen magas szintű képzettséget igényelt a verseny, amely idén a tavasszal elmaradt pünkösdi Regattával egyidőben zajlott” – mondta a versenyről a főszervező. Fa Nándor értékelése szerint a szél alaposan megnehezítette a versenyzők dolgát. „Mindjárt a rajt után nagyon erős szél volt, ezért olyan vitorlaállításokkal kellett nyitni, amiket csak a legjobbak tudtak vállalni, ezért öt hajó el is szakadt a mezőnytől. A tihanyi csőig erős szeles, nehéz szakasszal indult a verseny, de utána legyengült az észak-nyugati szél, amely Balatongyöröknél meg is állt. Az idő hűvös, de a víz még meleg volt, a víz közepén erős termik tevékenység alakult ki, hol az észak-nyugati, hol a dél-nyugati szél lengedezett be. Nagyon nehéz körülmények között haladt a mezőny, és miközben a Nelson Flottalízing előre szaladt, a többiek megálltak, és a lemaradók utolérték őket” – ismertette a részleteket Fa Nándor, aki taktikai bravúrnak nevezte, hogy Fináczy Péter lement a déli partra, így minimális széllel érkezett meg a keszthelyi bójához. „Visszafelé a változó erősségű észak-nyugati szél visszatért Györöknél, ahol ismét újrarendeződött a mezőny, és a magas szintű technikai tudással rendelkezők taktikáztak jól. Bár a verseny során komoly helycserék történtek, az utolsó szakaszon azok kerültek előre, akik a legfegyelmezettebben és legprecízebben vitorláztak” – értékelte a versenyt Fa Nándor főszervező.

Az i-Cell 2017 óta szakmai partnere a versenyt alapító Fa Nándornak és a Fa Hajó Kft.-nek a vitorlásversenyek lebonyolításában. A telematika leginnovatívabb magyar tulajdonú vállalata kifejezetten ezekre a versenyekre fejlesztett és optimalizált, stabil és precíz, GPS alapú nyomkövető felülettel biztosította a sikeres és szabályos versengés menetét. Cégünk így a folyamatos láthatóság és a pontos követés biztosításával, így a szabályok betartásának elősegítésével járul hozzá a verseny biztonságához, nyomon követhetőségéhez és tisztaságához. A rendszer a térképes nyomkövetés mellett lehetővé teszi a hajók szűrését, az egyes vitorlások nyomvonalainak összehasonlítását – hozzájárulva a versenyzők teljesítményének kielemzéséhez, a szakmai fejlődés technikai hátterének biztosításához.

 

1496
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!