1 éves a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszere

2014 augusztus 28.

Az e-útdíj rendszer az indulás óta nagyobb zökkenők nélkül, üzemszerűen, szabályozottan működik. Maradéktalanul teljesítette a költségvetés bevételi elvárásait: augusztus 24-én éjfélig 103,6 milliárd forint volt a megszolgált útdíj összege. A rendszerbe eddig mintegy 40 ezer ügyfél közel 142 ezer gépjárművet regisztrált, ezeknek több mint fele – 76 ezer tehergépjármű – már fedélzeti eszközzel (OBU-val) végzi a bevallást.

– A 6500 kilométer hosszú díjköteles úthálózaton elkészült és működik mind a 101 ellenőrző kapu. Ezek mellett 45 saját és közel 60 rendőrségi mobil adatgyűjtő autó végzi az ellenőrzést, melynek hatékonyságát várhatóan tovább tudjuk növelni az e-matricás és e-útdíjas ellenőrzési rendszerek integrálásával. – közölte Kibédi-Varga Lajos, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. szóvivője, hozzátéve: – Ennek köszönhetően hamarosan az e-útdíjas kamerák alkalmasak lesznek az e-matricás úthasználati jogosultság ellenőrzésére, és fordítva. 

A fedélzeti eszközzel (OBU-val) történő bevallás a felhasználó számára ezen túl sokkal kényelmesebb díjfizetést biztosít, mint a viszonylati jegy. A teljes átláthatóság érdekében pedig augusztus elején elindult a bírság értesítési rendszer pilot időszaka. Az e-mailes értesítési funkció bevezetésével majd lehetőség nyílik arra, hogy a jóhiszemű tévesztők eleget tegyenek a jogkövető magatartásnak, és a következetes hibás felhasználói beállításaik kijavításával elkerüljék a sorozatos bírságokat. A riasztási rendszer azonban nem változtatja meg a bírságolás rendjét, a jogosulatlan úthasználattal kapcsolatos adatok a zárt ellenőrzési rendszerben átadásra kerülnek a hatóság számára.

1866
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!