i-Cell Mobilsoft Zrt. – Kiemelt projektek

Élen az innovációban – TOLL-GO

A magyar közutak megóvása, a költségvetési források bővítése, valamint a méltányos közteherviselés szellemében 2007-ben kezdődött el a folyamat, melynek végén, 2013. július 1-jén adták át a HU-GO elektronikus útdíjfizetési rendszert, ami korszerű technológiai újításaival nem csak az Európai Unió vonatkozó előírásainak felelt meg, hanem a „használó és szennyező fizet” elvét, vagyis a megtett úttal arányos útdíjfizetést is meghonosította Magyarországon. A HU-GO emellett számos vonatkozásban új utat jelölt ki a hasonló fejlesztéseknek.

Az i-Cell által lefejlesztett Toll-Go szoftver megoldás – a HU-GO szerves eleme és magja. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (korábbi néven Állami Autópálya Kezelő Zrt) a technológiai megoldást 2013. július 1. óta különböző automatikus és manuális útdíjszedői és útdíjszolgáltatói folyamatok kezeléséhez használja.

Az úthasználattal arányos rendszer bevezetésére az i-Cellnek rendkívül szűk határidő, mindössze két és fél hónap állt rendelkezésre – az európai gyakorlat szerint egy ilyen volumenű innováció bevezetésére legalább két év kell. A záros határidő miatt ún. „free flow”, vagyis megállítás-mentes ellenőrző és fizetési szisztéma mellett döntöttek, amely kialakítása nemcsak gyors, hanem rendkívül rugalmas és költséghatékony. Ráadásul a HU-GO a világon az első teljesen nyílt platformú, szabványos interfésszel bíró rendszer, melybe más útdíjszedési közreműködők, külföldi cégek viszonteladói és bevallási közreműködői is könnyedén be tudnak csatlakozni. Az integrált rendszer ezenfelül a viszonylati jegy alapú és a telematikai, flottakövetéssel foglalkozó cégek által üzemeltetett fedélzeti egységekkel (OBU) történő útdíjfizetést és -bevallást is magában foglalja, mely jogosultságok kontrollálása egy rendkívül precíz rendszámfelismerő alkalmazással egészül ki.

Az i-Cell HU-GO innovációja bevezetése óta elnyerte a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara 2013. évi innovációs díját, majd 2014. szeptemberében az év IKT-projektjének járó díjat az információs és kommunikációs technológiai ipar egyik legrangosabb hazai eseményén, az Informatikai Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által szervezett MENTA Konferencián. A HU-GO -ban használt Toll-Go technológiai megoldásunk még az innovatív gondolkodásban és technológiában élen járó Finnországból is kapott nemzetközi szakmai elismerést.

 

Utastájékoztatás felsőfokon

Cégünk élen jár a közösségi közlekedési rendszerek fejlesztésben, az utastájékoztatástól kezdve az elektronikus jegyrendszeren át az online GPS alapú flottamenedzsment rendszerig.

Az elmúlt években több hazai Volán társaságnál lehettünk sikeres projektek részesei,  partnereinkkel történő szoros együttműködés keretében pedig több intelligens, valós idejű forgalomirányítási rendszer került átadásra. Közel 1000 buszra telepítettünk GPS-alapú telematikai (jármű- és flottakövető) és utastájékoztató rendszert, amely napi használatban több mint 200 000 utas komfortos utazását szolgálja.

A közösségi közlekedésben résztvevő vállalatok számára kifejlesztett megoldásaink között vezető szerepet betöltő komplex utastájékoztatási rendszer hozzájárul ahhoz, hogy partnereink emelt színvonalú, komfortosabb szolgáltatást nyújthassanak ügyfeleiknek. A valós idejű utastájékoztatás segítségével az utasok online, aktuális információkhoz juthatnak a járatok várható érkezési idejéről. A rendszer információt ad emellett a csatlakozási lehetőségekről, illetve a járat menetrendhez viszonyított érkezési idejéről is, így kevesebb várakozást és összességében kényelmesebb utazást tesz lehetővé. A tájékoztatás a megállóhelyi utastájékoztató táblákon valamint a járműveken felszerelt fedélzeti kijelzőkön egyaránt elérhető.

Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!