Azonnal csökken az üzemanyag fogyasztás az i-Fleetet használóknál

2022 november 15.

Néhány hét alatt megtérül az i-Fleet eszköz, a havidíj pedig már egyetlen tankolásnál „visszajön”, a flotta méretétől függetlenül – köszönhetően a jobb flottakoordinációnak, a munkatársak körültekintőbb vezetési stílusának és a magánutak önkéntes csökkentésének. Új ügyfeleink szerint az i-Cell flottamenedzsment szolgáltatása emellett akár 30 százalékkal csökkenheti a biztosítási díjakat is, mivel a biztosítók belekalkulálják, hogy a flottamenedzsment eszközt használók körültekintőbben vezetnek, a lopásvédelem magasabb szintje miatt pedig a casco is olcsóbbá válik. Egy kisebb és egy közepes flottát üzemeltető vállalkozást kérdeztünk az első tapasztalataikról.

Már az első hónap után jelentős megtakarítás jelentkezett az üzemanyag költségekben – mondta az i-Fleetről Bánóczi Ádám. Az őrzés-védelemmel foglalkozó Sorting System Kft. ügyvezető-tulajdonosa szerint a kollégáik hozzáállása megváltozott, sokkal tudatosabban használják a céges autókat és megértették, hogy nem a bizalomhiány, hanem a kiadások optimalizálása miatt volt szükség erre a döntésre. A vállalkozás – amely az ország egyik legnagyobb élelmiszeráruház-láncának vagyonvédelmét látja el – 8 autójába vásárolta meg a közelmúltban az i-Cell flottamenedzsment rendszerét, miután az áremelkedések miatt a havi 3 millió forintot is megközelítették az üzemanyag-számláik a nyári hónapokban.

„A rendszer használata rámutatott arra, hogy önmagában az áruházakba való kijárás optimalizálásával is rengeteget spórolunk. Ez az új munkatársak esetében kulcsfontosságú, például szólni tudunk, mert látjuk, ha egy tízperces megbeszélés miatt autózott 40 kilométert. De a régi, rutinosabb kollégáknál is előfordult, hogy először inkább egyeztettek cégünk vezetésével és mi úgy láttuk, elég telefonon megbeszélni az ügyet. Amióta van az i-Fleet, a munkatársaink ügyesebben tervezik-szervezik az útjaikat és bár korlátozottan engedélyezünk magánutakat, hétvégén nem mennek már a kocsik, a kollégák pedig előre szólnak, ha nem hivatali célra használnák a járművet” – hozott néhány példát a tudatosabb autóhasználatra az ügyvezető.

Hozzátette: van, hogy egy nap alatt 3 ezer kilométert megy a 8 autójuk, hiszen az ország minden nagyobb városában vannak áruházak. Az elszámolás eddig utólag történt, nem követték nyomon a kilométerállásokat, de most már legalább havonta egyszer átnézik a kimutatást, hogy átlátható képet kapnak a gépjárműhasználatról. Bánóczi Ádám az egyéb előnyök között említette, hogy bár nem követik folyamatosan nyomon az autókat, mivel az egész flottát könnyedén átlátják, észreveszik, ha például több órája ott van valahol egy járművük és meg tudják kérdezni, hogy gond van-e.

Gyakorlatilag az első hónapban megtérült a flottamenedzsment eszköz a jelenlegi üzemanyag árak mellett, a havidíj már egyetlen tankolással „visszajön”, ha csak 50 kilométerrel kevesebbet mennek a járművek a tudatosabb használat miatt – mondta az i-Fleetről egy 21 autót használó ingatlanüzemeltető cég flottakezelője. Fajd László hangsúlyozta: fél éve szereltették be az eszközöket és pár hét után már látszottak az egyértelmű eredmények.

„Pedig mi annak idején nem is annyira a gázolaj ára miatt döntöttünk az i-Fleet mellett, hanem a létszámnövekedés miatt: 8 kocsit még kvázi fejben is tudtunk kezelni, de ma már 70 munkatársunk van. Ezen a felületen jól látható, ki hol jár, így a diszpécser sokkal hatékonyabban tudja szervezni a munkát, például nem a város másik végéből rendel ki új címre egy kollégát, mert látja, hogy a közelben van másik szerelőnk. Két anyagbeszerző autónk szállítja a szükséges eszközöket, ezeknek az útvonalait is jobban meg tudjuk tervezni. Már önmagában a flottakoordináción nagyon sokat tudtunk spórolni, de

amióta van i-Fleet, érezhetően tudatosabban, takarékosabban vezetnek a sofőrök is és megszűnt a hétvégi autóhasználat, amennyiben az nem volt indokolt” – sorolta Fajd László.

A flottakezelő hozzátette: a költségcsökkenés a biztosítási díjakban is jelentkezik. „A casco olcsóbb lett a lopásvédelem magasabb szintje miatt és a kötelező biztosításunkba is belekalkulálják, hogy a flottamenedzsment eszközt használók körültekintőbben vezetnek. Ez egyébként reményeink szerint a szervizköltségekben is megmutatkozik majd” – jegyezte meg Fajd László, aki az előnyök között említette azt is, hogy könnyebb lett a munkaidő nyilvántartás, mert látják, ki mikor kezd, mikor végez, végig a projekthelyen volt-e.

Az i-Cell több ügyfele is jelezte, hogy az i-Fleet használata óta csökkent az alapjárati idő, amely az általános tapasztalatok szerint az üzemanyag-pazarlásnál a lista élén áll. Emellett megnőtt a járművek élettartama, tervezhetőbbé váltak a karbantartások, a biztosítási díjaknál pedig akár 30 százalékkal alacsonyabb díj is elérhető

1550
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!