Kétmilliárd forintnyi bírság alól mentesülhetnek a jóhiszemű úthasználók

2014 szeptember 2.

Fellélegezhetnek a fuvarozási vállalkozások: egy törvénymódosítás amnesztiát ad az e-útdíj bevezetési időszakában még gyakorlatlan felhasználóknak, akik díjat fizettek ugyan, de azt késve, nem mindenben az előírásoknak megfelelően, vagy téves bevallás alapján tették. 

A Kormány március végén döntött arról, hogy bizottságot hoz létre az elektronikus útdíjjal kapcsolatos bírságok méltányos szabályozásának kialakítására. A törvénymódosító javaslat a szakminisztériumok és a fuvarozói érdekképviseletek képviselőiből megalakult testület egyeztetéseinek eredményeként készült el. A sikeresen bevezetett e-útdíj rendszer finomhangolásával a méltányosan kiszabott bírságok és a hatékony ellenőrzés még eredményesebben védhetik a jogkövető felhasználókat. A tévedés lehetőségét kizáró fedélzeti eszközt – mint amilyen az i-Cell Kft. OBU S550 készüléke – használók száma folyamatosan nő. Tíz hazai regisztrált fuvarozóból kilenc ma már így intézi a bevallást, a probléma újratermelődésére ezért nem kell számítani.

A pontosan körülhatárolt esetekben kiszabott e-útdíj bírságok elengedésével most viszont fuvarozási vállalatok menekülhetnek meg a fizetésképtelenségtől. A jóhiszemű fuvarozók jogosultságukat utólag, de legfeljebb a használat észlelését követő nyolc órán belül váltották meg, vagy az előre meghatározott útvonalról funkcionálisan párhuzamos, adott esetben olcsóbban igénybe vehető szakaszra tértek le. Az ismétlődően elhibázott díjfizetés alkalmanként akár 165 ezer forintos bírság kiszabásához vezethetett. A probléma a fuvarozók egy kisebb csoportját érinti, a becslések szerint 100-120 vállalkozás jelentős részét azonban közbeavatkozás híján tönkre is tehetné a felhalmozódott bírságteher megfizetése. Az Országgyűlés a közérdek sérelme nélkül úgy rögzíthet átmeneti szabályozást, hogy a jogkövető magatartást tanúsítók ne kerüljenek versenyhátrányba a díjat meg nem fizetőkkel szemben. Azonban mindenképpen fontos megjegyeznünk: ez még csak törvénymódosító javaslat, vagyis még nem lépett életbe, így még a régi szabályok érvényesek!

1355
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!