Németországban még az alagutak is szuperbiztonságosak

2015 április 13.

A német úthálózat 330 darab, összesen 250 kilométernyi alagutat foglal magában, ám ezek nagy része az elmúlt 15 évben igencsak tönkrement, ráadásul a sűrűsödő balesetek is arra ösztökélték a döntéshozókat, hogy valamit tegyenek az ügyben.

A megoldás első lépéseként 2012-re mind a 330 alagútba teljes lefedettséget biztosító, minden egyes négyzetmétert szemmel tartó kamerarendszereket telepítettek, a fokozott biztonsági fejlesztések azonban itt még nem értek véget.

Németországban jelenleg két elektronikus rendszert is tesztelnek, mindkettő az alagútrendszerek ősellenségét, a tüzet veszi célba.

Az egyik egy infravörös alapon működő elektronika, mely még az alagútba lépés előtt észleli a kiugróan magas hőmérsékletet a járműveken. Ha az adott jármű gumiabroncsa vagy esetleg féke túlhevült, az elektronika észleli, és még időben megállítja azt.

A másik rendszer azokat a kamionokat illetve tehergépjárműveket ellenőrizné, melyek szállítmányát veszélyes anyagként regisztrálták. Így bármilyen szerencsétlenség esetén a tűzoltók és a katasztrófaelhárítók azonnal tisztában lennének azzal, hogy milyen veszéllyel állnak szemben, vagyis sokkal hatékonyabban tudnának közbeavatkozni.

(Forrás: http://bit.ly/1NTKbkw)

1306
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!