Tábláról táblára

2015 június 26.

A négy leggyakoribb kérdés a járműkövetésről a mezőgazdaságban

Közelgő idénymunkák idején látványosan növekszik az igény a munkafolyamatok optimalizálására, a GPS-es nyomkövetéssel ellátott rendszerekkel kapcsolatban azonban rendre ugyanazok a kérdések merülnek fel. Az i-Cell most összefoglalja és megválaszolja a precíziós mezőgazdálkodást övező kérdéseket.

  1. Miért használjak flottakövetést, amikor a földművelés során a legkevesebb időt közúton töltöm? A gépek helyzetével egyébként is tisztában vagyok…

A mezőgazdasági gépekre ajánlott nyomkövető rendszer valójában egy, a szektor igényeinek megfelelő kombinált eszköz. Természetesen monitorozza, hogy merre van a gép (ez nyilván nem is árt, gondoljunk csak a szomszéd/közeli ismerős földjén elvégzett „fusimunkákra”amit a gépek használói néha előszeretettel végeznek, jó pénzért), azonban a gép helyének meghatározása egyszersmind lehetővé teszi azt is, hogy a táblaméretnél kisebb egységekben is lehetővé váljanak különböző növénytermesztési beavatkozások. Lehetővé vált egy adott területen például az eltérő fizikai és kémiai talajadottságok figyelembe vétele, a gyomok, kórokozók, kártevők kártételének táblán belüli terjedésének nyomon követése. Amennyiben nem használunk GPS alapú járműkövetést, akkor nincs pontos helyszín, amihez hozzá tudjuk kapcsolni a szántás, vetés, kártevőirtás, kijuttatott anyag mennyiségét.  A teljes körű monitorozás és a pontosság a precíziós gazdálkodás alapja, amely, ha igazán jól végzik, komoly összegekkel kerül kevesebbe a hagyományos gazdálkodáshoz képest, nagyobb terméshozammal és kisebb környezeti károkkal kecsegtet.

  1. Akkor a flottakövető rendszernek köszönhetően a termőföld állapotát is óvhatom?

A precíziós technológia alkalmazásával egy adott terület minden részén az optimális, illetve ahhoz közeli inputanyag-mennyiség (vetőmag, műtrágya, növényvédőszer) kijuttatása történhet meg, illetve olyan alkalmazkodó – az adott terület talajának fizikai és kémiai tulajdonságait szem előtt tartó – talajművelés végezhető, amely egyrészt jelentős költségmegtakarítást eredményez, másrészt pedig megakadályozza a terület indokolatlan környezeti terhelését.

A parcellákon dolgozó mezőgazdasági gépek ellenőrzése elengedhetetlen, de ez jóval többet jelent a gép pillanatnyi helyszínének vagy akár a végzett munka alaposságának ellenőrzésén: komplex rendszerről van szó, ami a szántás, sarabolás, vetés, trágyázás, öntözés, permetezés és betakarítás minden pontját monitorozza, így a gazdák mindig tisztában lehetnek a legalapvetőbb információkkal: a talajnedvességgel, a vetett magszámmal, a vetemények és a tápanyag típusával, mennyiségével, kijuttatás gyakoriságával, a talajfertőtlenítés éppen aktuális állásával,, illetve a gyomirtás, rovar-és gombairtás helyzetével és szükségességével, betakarításkor pedig a szemnedvességgel. Egy ilyen, gps alapú agro modullal ellátott rendszer nagymértékben, és munkaművelettől függetlenül látványosan csökkenti az átfedéseket a mezőgazdasági táblák művelése során.

  1. Mennyiben könnyíti meg a sok járműből álló flotta menedzselését egy GPS-es nyomkövető rendszer?

A műholdas helymeghatározás elterjedése lehetővé tette, hogy egy mezőgazdasági eszköz, traktor és munkagép helyzete egy adott területen minden pillanatban és folyamatosan meghatározható legyen. Így a központból lehet járművenként feladatot osztani, pontosan látni a kivonulás és a termelés helyét. Ráadásul mindössze egyetlen gombnyomással lehet a rendszerből kinyerni a szükséges riportokat, vagyis a flottamenedzsment megoldás az adminisztrációs procedúrákat is megolajozza. Természetesen lehet nélküle is gépparkot üzemeltetni, azonban akkora a különbség, mint a kockás füzet és egy jól beállított vállalatirányítási rendszer között. Melyikből könnyebb kinyerni az adatokat?

  1. Egy ennyire komplex rendszer ugye sokba kerül?

A közvélekedéssel ellentétben ezek a technológiák már igen baráti áron beszerezhetőek, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy mekkora munkaerő és költségmegtakarítás érhető el általuk, a teljes kontrollból fakadó kényelmi faktorról már nem is beszélve. Az árazás többnyire egyedi ajánlat alapján zajlik, így minden partnerünk csak az őt közvetlenül érdeklő és számára hasznos modulokért fizet.

1637
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!