Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/dybhu/public_html/icell.hu/wp-content/plugins/qtranslate-x/qtranslate_frontend.php on line 497
Felmérés – A megkérdezett gazdák 88%-a venne részt technológiai továbbképzésen - iCell

Felmérés – A megkérdezett gazdák 88%-a venne részt technológiai továbbképzésen

2016 június 7.

Egy vállalat magyar gazdák bevonásával készített hiánypótló felmérést, melynek célja a precíziós gazdálkodás hazai állapotának feltérképezése, a sok esetben bonyolult technológiai részletkérdések tisztázása volt. A felmérés eredményei a gazdák első kézből származó véleményei és meglátásai alapján világítanak rá a precíziós mezőgazdaság fejlesztésre szoruló területeire.

A kutatást egy telematikával foglalkozó, magyar tulajdonú vállalat agrárszakmai szervezetek és agrárkamarák bevonásával bonyolította le. A témában összeállított, online és offline is terjesztett kérdőívek kitöltése bő két hónapon keresztül zajlott. A kérdőíveket ez idő alatt összesen 338 gazda töltötte ki.

A felmérés aktualitását a GPS-alapú precíziós gazdálkodás technológiai megoldásainak terjedése, hazai termőföldjeink és a környezet védelme, a minőségi növényi termék-előállítás, és nem utolsósorban a gazdák költségeinek csökkentése, valamint gazdasági hatékonyságuk és versenyképességük növelése indokolta. Ráadásul egyes fejlesztések a rengeteg adminisztrációs munkával járó uniós pályázati adatlapok kitöltésében is segíthetnek.

A felmérésünk eredményeit összegezve örömmel láttuk, hogy az összes olyan magyar gazda, aki már igénybe vesz precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, egyöntetűen, 100%-ban hasznosnak találja az effajta fejlesztéseket. A versenyképességük fenntartásában és növelésében a megkérdezett gazdák 38%-a az új technológiai megoldások alkalmazását, míg szintén ugyanekkora arányban a munkálatokkal járó költségek optimális szinten tartását látják kulcsfontosságú tényezőknek. Egyúttal a válaszadók csaknem 35%-a épp ezeket, a precíziós gazdálkodással összeköthető, termelési költségcsökkentő és optimalizáló folyamatokat fejlesztené a legszívesebben” – ismertette a felmérés eredményeit Farkas Károly, az i-Cell Kft. operatív igazgatója.

Az ez irányú fejlesztések szélesebb körű piaci penetrációjának azonban gátat szabhat a sok esetben bonyolult technológiai részletkérdések tisztázatlansága, illetve a gazdák célzott továbbképzésének hiánya: a gazdák 46%-a nem használ precíziós gazdálkodással kapcsolatos eszközöket, 25%-uk azért, mert nem ismeri az azokkal járó előnyöket.

Ezzel szemben 58%-uknak fontos lenne a sofőr valós idejű azonosítása, 65%-nak pedig időszakosan komoly problémát jelent – főleg visszamenőlegesen – a saját és bérben megművelt területeken végzett munka, idő és emberi erőforrás nyilvántartása. A gazdák 35%-a időnként, 50%-a pedig rendszeresen használja éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a gépeket, vagyis nagy igény lenne az ilyen körülmények mellett is remekül funkcionáló, GPS-alapú technológiai megoldásokra.

A gazdák legfőbb célkitűzéseiben jól azonosítható az igény a precíziós gazdálkodásra, miként az is látszik, hogy bizonyos tevékenységek nagy fejfájást okoznak a mindennapokban, holott nagy részükre a precíziós fejlesztések megoldást nyújtanának. Ezért korántsem meglepő adat, hogy a gazdák 50%-a lenne hajlandó technológiai továbbképzésen részt venni, 38%-uk pedig csak akkor, ha mindez nem járna komolyabb költségekkel. A magyar agrárszektor versenyképességének fenntartásában és növelésében tehát kulcsfontosságú lehet olyan, a célirányos technológiai továbbképzéssel kapcsolatos javaslatok megfogalmazása, amelyek minél inkább az érdekelt és a haladásra nyitott gazdák véleményein és várakozásain alapszanak” – hangsúlyozta Farkas Károly.

 

 

 

###

 

Az i-Cell idén tizennyolcadik éve a telematika leginnovatívabb magyar tulajdonú vállalata. A flottakövetés mellett mobilfizetési technológiák terén is eredményes szakmai tevékenységet végez, 2013 óta pedig az elektronikus útdíjfizetés meghatározó szereplője. Az i-Cell több mint másfél évtizedes pályafutásának szakmai és gazdasági eredményeit, hazai és Európai sikereit a minőség és az innováció iránti, vállalati alapértékként megfogalmazott elkötelezettségnek, a körültekintően megválasztott, nemzetközi elismertséggel rendelkező beszállító partnereinek, valamint annak a rugalmasságnak, nyitottságnak és fejlődőképességnek köszönheti, amely nélkülözhetetlen az olyan szakmai területen, ahol a technológiai fejlődés velejárójaként ötéves, gyökeres változási ciklusok közepette kell eleget tenni a kihívásoknak.

 

Kapcsolat:

Megyeri Dániel
ügyfélkapcsolati vezető

Indigo Communications Kft.

+36 20 995 6330

megyeri@indigocom.hu

1353
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!