Gazdálkodj okosan!

2015 június 16.

Okosgazdálkodás, olcsóbb gazdálkodás?

A precíziós gazdálkodás nagyban eltér attól, mint amikor az ember a saját kis kertjében termel, de még a hagyományos mezőgazdálkodástól is fényévekre van.

A gépek közötti kommunikáción alapuló M2M technológiák egyre nagyobb szerepet töltenek be a hétköznapokban, a sok munkagépet mozgató és igénylő foglalkozásokra, vállalkozásokra – mint jelen esetünkben a mezőgazdálkodásra – ez hatványozottan igaz.

A kívánt cél: a költséget minimalizálni, a hasznot pedig maximalizálni kell.

A precíziós gazdálkodás során, a műholdas helymeghatározás elterjedése lehetővé tette, hogy egy mezőgazdasági eszköz, traktor és munkagép helyzete egy adott területen minden pillanatban és folyamatosan meghatározható legyen, így a táblaméretnél kisebb egységekben is lehetővé váljanak különböző növénytermesztési beavatkozások.

A parcellákon dolgozó mezőgazdasági gépek ellenőrzése elengedhetetlen, de ez túlmegy a helyszín és a végzett munka ellenőrzésén: komplex rendszerről van szó, ami a szántás, sarabolás, vetés, trágyázás, öntözés, permetezés és betakarítás minden pontját aprólékos gonddal felügyeli. Egyebek között a talajnedvességet, a vetett magszámot, a vetemények és a tápanyag típusát, mennyiségét, kijuttatás gyakoriságát, a talajfertőtlenítést, gyomirtást, rovar-és gombairtást, betakarításkor pedig a szemnedvességet.

Ez a rendszer egy olyan folyamatot feltételez, amely a legszigorúbban van monitorozva; így illeszkedik a precíziós gazdálkodáshoz az i-Cell által kifejlesztett Agro Pro csomag. A rendszer nagymértékben, és munkaművelettől függetlenül csökkenti az átfedéseket a mezőgazdasági táblák művelése során, amivel egyrészt jelentős költség- és munkaerő-megtakarítás érhető el, másrészt – a természetvédelem alapvető szempontjait előtérbe helyezve – például permetezés vagy műtrágyaszórás esetén a káros toxicitás, a környezeti terhelés is csökken.

A precíziós gazdálkodás módszereinek alkalmazásával a termelés intenzitásának növekedésével egy időben csökken a környezeti terhelés, és csökkenő költségszint mellett javul a minőség, tehát egyértelmű, hogy napjainkra a precíziós gazdálkodás a fenntartható mezőgazdasági fejlődés egyik alapvető eszköze. A közvélekedéssel ellentétben ezek a technológiák már igen baráti áron beszerezhetőek.

Így mindenkit arra buzdítunk, hogy a fenntartható, Földünket és a földet kímélő, precíziós mezőgazdálkodási módszereket válassza, hiszen ma már a monitorozásnak köszönhető teljes kontroll könnyedén megoldható, elérhető áron.

1678
Korábbi bejegyzéseink:
Kérdése van? Küldje el adatait,
és mi visszahívjuk!